Forside Et nyt dannelsesideal Udfordringen Kontakt

‘Glokalborgeren’

Dette papir er et 13 siders oplæg udarbejdet til diskussion blandt lærere i Folkeskolen. Det er oprindelig skrevet til projekt ’Verdensborger’, som kører på tre skoler i Aalborg. Oplægget handler især om, hvorledes børn og unge skal orientere sig i forhold til udfordringerne, og hvorfra de skal mobilisere de nødvendige drivkræfter.
Papiret er et diskussionsoplæg og er ikke sprogligt gennemarbejdet. Ud over selve oplægget findes en række bilag, som antyder nogle praktiske konsekvenser af Glokalborger-dannelsesidealet.

>> Download PDF 313 kb

'Verdensborgeren'
Chresten Sloth Christensen har skrevet et 4 siders oplæg og lavet en presentation om dannelsesidealet Verdensborgeren. Han skriver bl.a. at en af målene for en verdesborger-uddannelse må vare: 'En verdensborger, der både har lokal, national og international tilknytning og identitet i forhold hertil".

>>> Download artikel som PDF 114 kb
>>> Download presentation som PDF 426 kb

'Hvem si'r det til børnene?'
En kort artikel på en A4 side af Jakob Jespersen som argumenterer for nødvendigeheden af et nyt dannelseideal. Artiklen er bragt i forkortet udgave i Folkeskolen, No 3, 2010.

Uddannelse til frihed, lighed og - liv
En kronik skrevet af Erik Schmidt fra uddannelsestænketanken Sofia sammen med Jakob Jespersen. Artiklen er bragt i Folkeskolen, No 6, 2012.
For en lidt mere fyldig udgave af kronikken 'Uddannelse til Frihed, Lighed - og LIV' se download nedenfor.

>>>Download PDF 484 kb

Der er to værdier,
som du kan give dit barn
som en gave for livet,
først: rødder
og så: vinger

Indiansk ordsprog